OBRADOWAŁA RADA POWIATOWA

dodano 2017-02-04 11:35 w kategorii: Ludzie

W piątek 03-02-2017 roku obradowała Rada Powiatowa SLD w Śremie. Przedmiotem obrad było podsumowanie naszej aktywności politycznej za 2016 roku, przedstawienie wyniku finansowego i bieżące tematy w Polsce. Dyskusję zdominowała dyskusja o wydarzeniach grudniowych w Sejmie, PISowska reforma oświaty i plany zmiany samorządowej ordynacji wyborczej. Zebrani krytycznie ocenili dokonania opozycji parlamentarnej, której działania są niby wspólne ale całkowicie nie zsynchronizowane. Związek Nauczycielstwa Polskiego zwrócił się do SLD o przystąpienie do komitetu referendalnego w sprawie reformy oświaty na poziomie kraju, wielkopolski i powiatu. Rada Powiatowa SLD w Śremie jednogłośnie podjęła uchwałę o przystąpieniu do komitetu i wyraziła swoją gotowość do zbierania podpisów na rzecz przeprowadzenia ogólnokrajowego referendum z inicjatywy obywateli w sprawie reformy systemu oświaty. W dalszej części spotkania omawiane były zagadnienia zbliżających się wyborów samorządowych. Wobec planów PIS-u co do zmiany ordynacji wyborczej i ich walki o władzę w Polsce metodami niekonstytucyjnymi kategorycznie wyrażamy tym metodom swój sprzeciw i chcemy czynnie kontynuować na wszystkich szczeblach naszej partii walkę o demokratyczno – lewicowe zasady życia społeczeństwa. W zależności od wyniku PISowskiej przewałki podejmować będziemy stosowne rozwiązania. Rada pozytywnie rozpatrzyła wniosek kola SLD w Dolsku o organizacji powiatowych obchodów Święta Pracy 1 Maja w Dolsku. Już teraz zapraszamy wszystkich w tym dniu do Czołowa, a potem do Dolska.